Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • © Cretazine
  • © Cretazine
  • © Cretazine
  • Πέτρα, πέτρα, πέτρα.Πέτρα, πέτρα, πέτρα.© Cretazine
  • Απέναντι στην πλαγιά, το δάσος κυπαρισσιώνΑπέναντι στην πλαγιά, το δάσος κυπαρισσιών© Cretazine
  • Το οροπέδιο Καθαρού φορά τα φθινοπωρινά τουΤο οροπέδιο Καθαρού φορά τα φθινοπωρινά του© Cretazine
  • Ακόμα και η πέτρα έχει ζωή ;-)Ακόμα και η πέτρα έχει ζωή ;-)© Cretazine
  • © Cretazine
  • Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα μήλα του ΚαθαρούΜη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα μήλα του Καθαρού© Cretazine
  • Άγιος Μάμας, ο προστάτης των βοσκώνΆγιος Μάμας, ο προστάτης των βοσκών© Cretazine
  • © Cretazine
  • Το φαράγγι Χαυγά, από ψηλάΤο φαράγγι Χαυγά, από ψηλά© Cretazine
  • Άγιος ΜάμαςΆγιος Μάμας© Cretazine
  • Κρητικό βουνό χωρίς κατσίκι, γίνεται;Κρητικό βουνό χωρίς κατσίκι, γίνεται;© Cretazine
  • Σε αυτό το σημείο "θέας" μπορείς να κάνεις ένα τμήμα του καλντεριμιούΣε αυτό το σημείο "θέας" μπορείς να κάνεις ένα τμήμα του καλντεριμιού© Cretazine
  • Οροπέδιο ΚαθαρούΟροπέδιο Καθαρού© Cretazine
  • Κάπου ανάμεσα στα δύο οροπέδιαΚάπου ανάμεσα στα δύο οροπέδια© Cretazine

Στο οροπέδιο Καθαρού, περπατώντας σε αρχαία καλντερίμια

Μνημειώδεις πρίνοι, φυσικά γλυπτά από γκρίζα πέτρα, ένα πανάρχαιο δάσος από κυπαρίσσια κι ένα καλντερίμι που σκαρφαλώνει ως το Καθαρό, ένα από τα ομορφότερα οροπέδια της Κρήτης.

Cretazine Tips

  • Σύμφωνα με τη σήμανση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου το μονοπάτι από Κριτσά ως Καθαρό είναι μινωικό, κάτι όμως που δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε από κάποια άλλη πηγή. Βέβαια η περιοχή έχει ίχνη κατοίκησης από τη μινωική εποχή (στην Κριτσά έχουν ανακαλυφθεί θολωτοί υστερομινωικοί τάφοι), οπότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει λογική βάση. 
  • Αν επιλέξετε την κάθοδο στο μονοπάτι, η άνω είσοδος βρίσκεται στη θέση Δαμακας λίγο πριν το οροπέδιο Καθαρού. Η τελευταία έξοδος (η εγγύτερη προς την Κριτσά) είναι στο μικρό περιφραγμένο χώρο στον οποίο έχει γίνει αναδάσωση (πίσω από την περίφραξη, με λίγο ψάξιμο θα το εντοπίσετε). 
  • Το οροπέδιο Καθαρού απέχει 16 χλμ από την Κριτσά και 12 χλμ από το οροπέδιο Λασιθίου. Το χειμώνα συχνά δεν είναι προσβάσιμο λόγω χιονόπτωσης. Οι ταβέρνες είναι ανοιχτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και το χειμώνα, όταν ο καιρός το επιτρέπει, τα σαββατοκύριακα. 
  • Η διαδρομή από το Καθαρό ως το οροπέδιο Λασιθίου είναι σε χωματόδρομο (ιδανικά καλύτερα να έχεις 4x4). Επίσης το Καθαρό συνδέεται με σχετικά δύσβατο χωματόδρομο και με τις Μάλες Ιεράπετρας. 
  • Επίσης το Καθαρό συνδέεται με τρεις διαδρομές του Ε4 (73, 74 και 75). Μπορείτε να τις βρείτε εδώ αναλυτικά: www.destinationcrete.gr/el/e4-path-at-lasithi
  • Οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι έφτασαν στην Κρήτη από την Πελοπόννησο κατά την εποχή των παγετώνων όταν η στάθμη της θάλασσας μειώθηκε. Στην αρχή δεν ήταν «νάνοι», αλλά εξελίχθηκαν σε αυτό το μέγεθος για να επιβιώσουν όταν λόγω της υπερβόσκησης μειώθηκε η διαθέσιμη τροφή τους στο νησί. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σας παραπέμπουμε σε αυτό το άρθρο στο "Βήμα"

 

από την κατηγορία  Διαδρομές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό, στην Κρήτη ζούσαν νάνοι ελέφαντες (στο μέγεθος της αγελάδας) και νάνοι ιπποπόταμοι (στο μέγεθος ενός χοίρου). Τα καλοκαίρια, τα εξωτικά αυτά θηλαστικά σκαρφάλωναν στο οροπέδιο του Καθαρού στο Λασίθι για να παραθερίσουν στις εποχιακές λίμνες που σχηματίζονταν εκεί. 

Όλα αυτά συνέβαιναν 540.000 χρόνια πριν, στα μακρινά χρόνια του Πλειστοκαίνου. Σήμερα το πιο... εξωτικό θηλαστικό που θα συναντήσεις στο δρόμο σου για το Καθαρό, θα είναι κάποιο κατσίκι!  Παρόλα αυτά, η διαδρομή που ξεκινά από την Κριτσά για να φτάσει στο όμορφο οροπέδιο είναι εντυπωσιακή  και αντιπροσωπευτική της άγριας ορεινής ομορφιάς της Κρήτης. Ένα τοπίο επιβλητικό, όλο ανοιχτόχρωμη γκρίζα πέτρα, με δενδρώδεις πρίνους που ξεφυτρώνουν αγέρωχα και πεισματικά σε αυτό το αρχέγονο σκηνικό. 

image template 0008 IMG 7658 copy

Την ασφάλτινη διαδρομή πιθανότατα την έχεις ακολουθήσει στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι ώρα να αφήσεις το αυτοκίνητο σου σε κάποιαν άκρη και να χωθείς μέσα στη φύση ακολουθώντας το πανάρχαιο καλντερίμι (κάποιοι το χρονολογούν στα μινωικά χρόνια) που ένωνε την Κριτσά με το Καθαρό πολύ πριν την άφιξη των τροχοφόρων. Πρώτα από όλα θα αναζητήσεις τις πινακίδες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίων (δυστυχώς δεν είναι όλες ευανάγνωστες!) που σηματοδοτούν τα σημεία που το μονοπάτι τέμνεται από τον αμαξωτό, και άρα είναι τα σημεία που μπορείς να το εντοπίσεις και να το περπατήσεις. Ιδανικά, αν θες, μπορείς να κάνεις όλη τη διαδρομή από την Κριτσά ως το Καθαρό (ή μάλλον… ανάποδα, για ευνόητους λόγους). 

image template 0000 IMG 7712 copy

Στο μεγαλύτερο μέρος του το καλντερίμι διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ευδιάκριτο. Περνά ανάμεσα σε πρίνους και ασφένταμους, λιόπρινα, αζιλάκους και αμπελιτσές, πότε πότε ξανοίγεται σε  μεγάλα ξέφωτα, άλλοτε περνά δίπλα από άγρια πανέμορφα βράχια. Απέναντι ορθώνεται η πλαγιά της Τσίβης, καταπράσινη από το πανάρχαιο δάσος κυπαρισσιών, ένα από τα λίγα στην Κρήτη. Βαδίζεις προσεχτικά, σχεδόν τελετουργικά, για να μη διαταράξεις την γαλήνη του τοπίου και την απόλυτη ησυχία που σπάει μόνο που και που από το ρυθμικό γκλιν-γκλον του κουδουνιού κάποιου κατσικιού που σε εποπτεύει διακριτικά σκαρφαλωμένο σε κάποιο βράχο ή σε κάποιο δέντρο. Στο βάθος του ορίζοντα, ο κόλπος του Μεραμπέλου και το βλέμμα φτάνει ακόμα παραπέρα, στις κορυφές της Θρυπτής και στο φαράγγι του Χα. 

Οροπέδιο Καθαρού

image template 0003 IMG 7745 copy

Φτάνοντας στο οροπέδιο, σε υψόμετρο 1.110 μ., το σκηνικό μεμιάς αλλάζει. Την αγριάδα διαδέχεται η ηπιότητα. Οι μηλιές είναι φορτωμένες μήλα, τα αμπέλια έχουν πάρει το φθινοπωρινό χρώμα της σκουριάς. Οι λίγες ταβέρνες είναι γεμάτες με πεζοπόρους που ακουμπούν στην άκρη τα μπατόν για να απολαύσουν αρνάκι τσιγαριαστό. Στη θέση Διγενή όπου ανασκάφηκαν το 1998 τα απολιθώματα των νάνων ιπποπόταμων μην περιμένεις να διακρίνεις κάτι σήμερα, αλλά και μόνο η αίσθηση ότι εδώ βγήκαν στο φως οι σκελετοί των προϊστορικών ζώων είναι μαγική. Μπορείς να εξερευνήσεις τους αγροτικούς δρόμους που περνούν δίπλα από τις διάσπαρτες αγροικίες και να φτάσεις ως την άκρη του οροπεδίου, για να δεις από ψηλά το φαράγγι του Χαυγά που συνδέει το Καθαρό με το οροπέδιο Λασιθίου. Και βέβαια μπορείς να συνεχίσεις ως εκεί, πηγαίνοντας από το ένα οροπέδιο στο άλλο, ακολουθώντας τους σκονισμένους χωματόδρομους των λασιθιώτικων βουνών.